Informații despre plăgile minore

Noi înțelegem că pielea noastră este incredibil de specială. Formează o barieră protectoare împotriva factorilor dăunători externi și are o capacitate remarcabilă de a se vindeca. Dar când pielea este afectată, poate fi vulnerabilă la infecții și poate avea nevoie de ajutorul dat de produsele antiseptice.

Diferite tipuri de plăgi (răni)

bărbat cu julitură la antebraț

Modul în care se tratează o plagă depinde de tipul acesteia. Cu cât este tratată mai repede, cu atât riscul de infecții este mai redus – valabil pentru toate tipurile.

  • Julituri: frecvente la copii, pot fi dureroase, dar de obicei nu lasă cicatrici. Juliturile sunt adesea murdare, deci există un risc mai mare de infecție. De obicei, juliturile minore pot fi tratate acasă.
  • Tăieturi: au tendința de a sângera foarte mult din cauza deteriorării vaselor de sânge. De obicei, tăieturile minore pot fi tratate acasă.
  • Mușcături de animale: ar trebui să fie examinate întotdeauna din punct de vedere medical datorită riscului ridicat de infectare.
  • Vezicule: cauzate de frecarea excesivă a pielii. Fluidul se colectează și se scurge din țesutul rănit. De obicei, veziculele minore pot fi tratate acasă.
  • Ulcerele de presiune: cunoscute și sub numele de leziuni de presiune sau escare de decubit sunt cauzate de o zonă a pielii aflată sub presiune, perturbând astfel fluxul de sânge prin piele.