Informații despre arsurile minore

Arsurile minore, denumite în mod obișnuit arsuri de gradul întâi, se pot produce adesea în gospodărie. De la accidentele din bucătărie până la apa foarte fierbinte din baie, pot exista multe cauze. Arsurile de gradul întâi pot fi tratate acasă apelând la primul ajutor de bază, dar pentru arsuri mai severe ar trebui să consultați un cadru medical.

 

Cum se deosebește o arsură care poate fi tratată acasă de cele grave

braț cu arsură solară

O arsură de gradul întâi, deși dureroasă, poate fi tratată în mod normal ca o arsură minoră. Arsurile de gradul întâi afectează direct doar epidermul, stratul exterior al pielii și, deși pot apărea dureri, înroșiri sau umflături, nu sunt foarte grave și pot fi tratate acasă. În general, prezintă risc scăzut de infecție și cicatrici. Cele mai multe arsuri solare sunt tot arsuri de gradul întâi și pot fi tratate la fel ca și alte arsuri minore.

Arsurile de gradul doi pot include simptomele de mai sus; în plus, pielea poate deveni roz sau pătată și se pot forma vezicule. Dacă arsura este mai mică de aproximativ 7 cm de jur împrejur (diametru), de regulă, se poate trata similar unei arsuri minore.

Acestea sunt situațiile în cazul cărora trebuie să solicitați imediat ajutor medical pentru o arsură:

  • Orice arsuri chimice sau electrice
  • Pielea de la nivelul arsurii ori din jurul acesteia este albă sau înnegrită
  • Arsuri cu vezicule ce se întind pe mâini, brațe, labele picioarelor, picioare, față sau organe genitale
  • Mult fum inhalat, arsuri la nivelul feței, păr nazal ars, tuse sau respirație dificilă
  • Orice arsură suferită de copii mici și femei însărcinate
  • Orice arsură mai mare decât dimensiunea propriei mâini

Știați că modul cel mai eficient de a răci o arsură minoră este cu apă rece, nu cu gheață?

 

Modul în care se tratează o arsură minoră

  1. Răcire: Îndepărtați mai întâi îmbrăcămintea sau bijuteriile din apropierea arsurii și răciți zona arsă sub apă curentă la o temperatură de 5°C până la 25°C timp de 10-20 minute. Nu spargeți veziculele mici care s-ar putea forma. În cazul arsurilor solare, săriți acest pas.
  2. Tratament: Aplicați o cremă, un gel sau o spumă care răcește și hidratează. Când pielea se arde, își pierde capacitatea de a-și menține hidratarea în mod corespunzător, făcând dificilă vindecarea pielii. Acoperiți zona arsă cu bandaj steril pentru a proteja pielea delicată.
  3. Suport: Păstrați zona curată și hidratată pe măsură ce se vindecă. Durerea se poate ameliorata cu un medicament împotriva durerii, dacă este cazul. Durerea ar trebui să dispară în 2-3 zile.