De ce am o senzație de mâncărime la nivelul feței?

Reacțiile la nivelul feței, petele roșii, mâncărimea sau erupțiile cutanate pot fi cauzate de o varietate de motive. Acestea pot include afecțiuni cronice, cum ar fi eczema, acneea sau cuperoza, reacții alergice la ceva ce ați ingerat sau atins sau poate doar o sensibilitate la anumiți factori, cum ar fi detergenții sau țesăturile sintetice sau aspre. Se pot datora, de asemenea, factorilor de mediu, cum ar fi expunerea la soare în exces, schimbările de temperatură, umiditate sau aerului condiționat. Chiar și stresul poate afecta pielea - faceți clic aici pentru a afla mai multe despre stres și eczeme.

Pielea sensibilă, în general, devine o problemă tot mai frecventă și mai raportată în rândul adulților, existând multe studii în ultimul deceniu care definesc ce înseamnă acest lucru. Din fericire, au apărut multe produse special formulate pentru pielea sensibilă.

roșeață la nivelul sprâncenelor

Ați putea să consultați un specialist în domeniul sănătății pentru a vă ajuta să stabiliți de ce aveți o senzație de mâncărime la nivelul feței și pentru a vă ajuta să urmați un tratament adecvat. Mai jos sunt prezentați unii factori care pot contribui la iritarea pielii ori apariția senzației de mâncărime și măsurile pe care le puteți lua pentru a obține o calmare a acestor neplăceri.

Alergiile

Multe substanțe pe care le ingerați pot provoca o reacție alergică - cele mai frecvente alergii induse de alimente sunt cauzate de lapte, ouă, arahide, fructe oleaginoase, pește și crustacee. Alte alergii pot include reacții la praf sau polen, sub denumirea de rinită alergică. În cazul în care credeți că suferiți de o reacție alergică, este bine să consultați un specialist în domeniul sănătăți; totuși, tratamentele antihistaminice, disponibile în majoritatea farmaciilor pot ajuta la calmarea senzației de mâncărime.

 

Alți factori de mediu

femeie se dă cu cremă pe față

Fiind expusă constant factorilor de mediu, este normal ca fața să fie predispusă la mâncărimi, iritații și alte reacții cutanate. Factorii de mediu care pot declanșa o astfel de reacție includ temperaturi extreme sau expunere excesivă la soare determinând o erupție cutanată cunoscută sub numele de sudamină sau miliaria rubra ori arsuri solare. Utilizați întotdeauna preparate de protecție împotriva razelor nocive cu SPF (factor de protecție solară) 30 sau peste și evitați expunerea la soare în perioadele cele mai fierbinți ale zilei.

Reacțiile la produse cosmetice

Reacțiile neplăcute raportate la produsele cosmetice sunt în creștere, generate de produse pentru piele, păr, unghii și ochi. Aceste reacții pot varia de la o simplă iritație la o reacție alergică completă, fața fiind afectată de cele mai multe ori. Dacă pielea dumneavoastră este sensibilă, testați produsele noi înainte de a le utiliza și, dacă bănuiți că aveți o reacție neplăcută la un anumit produs, întrerupeți utilizarea.

 

Cum puteți calma senzația de mâncărime și iritația

La fel ca și în tratamentul eczemelor sau al altor afecțiuni ale pielii care provoacă mâncărime și iritații, există o serie de măsuri pe care le puteți lua pentru calmare, în plus față de recomandările specifice de mai sus:

  • Evitați scărpinarea zonei în care simțiți senzația de mâncărime, dacă este posibil, deoarece astfel puteți agrava starea pielii, care se poate inflama sau chiar infecta
  • Aplicarea de comprese reci și umede poate ajuta și, dacă pielea este uscată, aplicați un produs de hidratare pe pielea încă umedă
  • Folosiți săpunuri și produse de curățare delicate și evitați produsele puternic parfumate
  • Castraveții pot ajuta la hidratarea feței și pot oferi în același timp o senzație de răcorire și împrospătare
  • Spălați-vă întotdeauna cu apă caldă, niciodată fierbinte.