Structura pielii

Nu am fi cine suntem fără pielea noastră. Ne protejează de lumea exterioară, ne menține constantă temperatura corpului, creează vitamina D esențială și ne ajută să interacționăm cu oamenii pe care îi iubim. În același timp, este sensibilă și are nevoie de îngrijirea și atenția noastră pentru a rămâne sănătoasă.

 

Structura pielii

femeie cu mâinile încrucișate, piele cu pistrui

Cel mai mare organ al nostru are trei părți distincte:

  • Epidermul este stratul exterior al pielii. Stratul cornos este partea exterioară a epidermului și servește ca o barieră fizică, protejând corpul împotriva agresiunilor externe, cum ar fi radiațiile ultraviolete și agenții infecțioși. Restul epidermului are în principal rolul de a produce bariera cutanată.
  • Dermul, stratul intermediar conține vasele de sânge care irigă stratul exterior. Dermul conține și foliculi de păr, glande sudoripare și terminații nervoase.
  • Hipodermul, cel mai profund strat și partea cea mai groasă a pielii, care conține celulele grase. Acestea formează o rezervă de energie și permit reglarea termică a corpului.
familie pe plajă, cu picioarele în apă

Rolul pielii

Pielea noastră este cel mai mare organ al corpului și îndeplinește multe funcții. Un rol major îl reprezintă protecția, inclusiv împotriva factorilor agresori fizici cum ar fi frecarea, împotriva agenților infecțioși, precum și împotriva substanțelor chimice și radiațiilor ultraviolete dăunătoare. Pe lângă protecția împotriva forțelor externe, este și cel mai mare organ senzorial și primim o mulțime de informații despre lumea exterioară prin intermediul terminațiilor nervoase de la nivel cutanat. Aceste experiențe variază de la căldură, frig și durere până la atingerea reconfortantă a persoanelor dragi.

Un alt rol major al pielii este de a regla temperatura corpului. Pielea noastră conține aproximativ 2-5 milioane de glande sudoripare și putem transpira până la 10 sau mai mulți litri pe zi în climă caldă pentru a ne ajuta corpul să se răcească. Când este frig, producția de transpirație și alimentarea cu sânge a pielii sunt reduse pentru a ajuta la conservarea căldurii în organele interne1.

(1) Kobielak K, Kandyba E, Leung Y. Skin and Skin Appendage Regeneration. Translational Regenerative Medicine. 2014 December 5;22:269-86. doi: 10.1016/B978-0-12-410396-2.00022-0..