Unguent pentru un tatuaj recent: cum îl utilizăm și de ce este important?

După ce ați făcut un tatuaj, există posibilitatea să nu acordați mare atenție instrucțiunilor date de artiștii tatuatori. Ca urmare, culorile tatuajului se pot estompa, iar pielea poate deveni iritată și deteriorată. Este suficient să urmați câteva reguli simple de igienă și îngrijire pentru a menține modelul bine conturat și epiderma sănătoasă și hidratată.

Printre aceste indicații se numără și recomandarea de a folosi un unguent conceput special pentru a proteja tatuajul. Utilizarea unguentului pentru îngrijirea tatuajelor este cea mai potrivită metodă de menținere a hidratării, care contribuie la regenerarea pielii și la păstrarea culorilor.

Pentru ca unguentul pentru îngrijirea tatuajelor să aibă acțiunea dorită, este necesar să fie aplicat în mod corect, astfel încât toate beneficiile sale să fie evidențiate.

Unguent pentru îngrijirea unui tatuaj recent: de ce este important să fie folosit?

Există mai multe motive pentru care trebuie să aveți grijă de tatuajul dvs, prin utilizarea unui unguent cu acțiune specifică. În primul rând, folosirea unui unguent cu acțiune hidratantă susține în mod corespunzător procesul de regenerare a pielii.

De fapt, un tatuaj reprezintă artă pe piele cu ajutorul cernelii care pătrunde în aceasta, dar care lasă cicatrice cu un model precis: după realizarea tatuajului, de obicei după aproximativ 10-20 de zile, pielea devine din nou netedă și lipsită de cruste colorate. Pielea necesită îngrijire specifică în timpul și după procesul de vindecare, pentru a ne asigura că tatuajul rămâne clar. Un produs special pentru îngrijirea tatuajelor ajută la hidratarea și protejarea pielii, dar și la fixarea cernelii .

În plus, ca și în cazul piercing-urilor sau a altor forme de modificare de durată  a corpului, tatuajele recente pot fi însoțite, din păcate,de  infecții bacteriene, inflamație, mâncărime, roșeață și alte neplăceri care pot necesita îngrijiri medicale.

Din acest motiv, igiena zilnică și curățarea zonei recent tatuate este esențială. În acest fel, pielea este protejată, atât în perioada imediat după tatuaj, cât și ulterior.

Folosirea unui produs cu acțiune specifică de îngrijire a tatuajelor ajută la reducerea senzației de disconfort în zona tatuată și stimulează regenerarea corespunzătoare a pielii.
 

Cum utilizăm unguentul pe tatuajul recent?

Pentru a îngriji tatuajul și a menține zona tatuată hidratată, este necesar să folosiți în mod corespunzător produse destinate pielii tatuate.

După finalizarea tatuajului, artistul tatuator, acoperă, de obicei, tatuajul  cu o folie de protecție transparentă, sigilând-o cu grijă cu un plasture sau bandă adezivă. În unele cazuri, este posibil să fie utilizate pansamente speciale de tipul „piele artificială”.

Pansamentul de protecție trebuie păstrat pentru  câteva ore și îndepărtat acasă sau într-un loc curat, unde tatuajul poate fi spălat bine pentru prima dată cu apă călduță și un săpun antibacterian.

Mai tărziu, tatuajul ar trebui lăsat descoperit ca să poată “respira”. Doar dacă tatuajul trebuie acoperit cu îmbrăcăminte, trebuie reaplicată  folia, pentru a evita  frecarea, zgârierea zonei tatuate și  apariția iritațiilor.

Când utilizați pansamente speciale, durata de utilizare depinde de recomandările individuale.

Apoi, timp de cel puțin una sau două săptămâni, trebuie să aplicați produse hidratante de mai multe ori pe zi, urmând întotdeauna aceiași pași, adică spălarea, uscarea și apoi aplicarea preparatului.

Avantajele utilizării unui produs de îngrijire specifică a tatuajelor

Un produs de îngrijire specifică a tatuajelor trebuie conceput, astfel încât să poată calma pielea recent tatuată, susținând procesul de regenerare al acesteia.

În același timp, ar trebui să contribuie și la păstrarea frumuseții tatuajului. Produsele cu acțiune specifică au scopul de a ajuta la păstrarea culorilor tatuajelor.Produsul utilizat ar trebui să ofere o senzație de calmare a pielii, să atenueze disconfortul asociat cu vindecarea tatuajului, să ofere o senzație plăcută și să susțină refacerea în siguranță a pielii. Produsele de hidratare disponibile în mod uzual, pe care le puteți achiziționa din orice farmacie sau supermarket, nu au acțiune specifică pentru pielea tatuată.  Pentru îngijirea zonelor de piele proaspăt tatuate este nevoie de un produs care favorizează regenerarea pielii. Produsul trebuie să poată fi aplicat în siguranță pe o zonă atât de delicată, precum cea tatuată și nu trebuie sa conțină substanțe care pot provoca iritații, precum coloranți sau conservanți.

Produsul ar trebui să conțină ingrediente specifice pentru regenerarea pielii. Acest punct este cu siguranță cel mai important: Bepanthen® Tattoo, unguent cu acțiune specifică pentru îngrijirea tatuajelor, conține Panthenol, ce susține procesul natural de regenerare a pielii.

Bepanthen® Tattoo unguent pentru îngrijirea tatuajelor este un produs cu acțiune specifică care, datorită prezenței Panthenolului, dar și a altor ingrediente atent selectate, susține hidratarea în profunzime și protecția tatuajului.

 

Câteva sfaturi de îngrijire a unui tatuaj recent, cu Bepanthen Tattoo
 

  • nu atingeți tatuajul cu mâinile murdare. Înainte de a aplica unguentul, este foarte important să vă spălați și să vă dezinfectați mâinile. Acesta este singurul mod de a fi sigur că microorganismele nu vor fi transferate pe suprafața pielii recent tatuate;
  • acordați atenție la  îngrijirea pielii după ce vă faceți un tatuaj. Aceasta înseamnă să așteptați câteva ore înainte de a îndepărta folia sau altă formă de protecție, de exemplu second skin, aplicată de artistul tatuator (asigurați-vă că cereți recomandarea artistului tatuator!) și apoi, în următoarele zile, în mod regulat, aplicați un unguent pentru a menține pielea hidratată. Nu vă grăbiți să îndepărtați eventualele cruste mici care s-au format, acest lucru nu va face decât să înrăutățească situația;
  • nu neglijați curățarea și aveți grijă să o faceți corect. Acesta este, de asemenea, un pas important în protejarea și îngrijirea tatuajului. În plus, trebuie să luați măsuri de precauție speciale: folosiți săpun antibacterian, cu acțiune delicată, și evitați zgârierea cu unghiile sau presiunea excesivă atunci când aveți grijă de zona tatuată. Același lucru este valabil și pentru uscare (nu folosiți  prosoape aspre, nu frecați) și efectuați toate celelalte etape, ținând  cont de sensibilitatea pielii;
  • este recomandat să evitați acoperirea tatuajului cu folie sau bandaje. Acest lucru este indicat numai în cazul în care zona tatuajului urmează să fie în contact cu îmbrăcămintea sau vă aflați într-un mediu  cu praf; 
  • limitați expunerea la lumina soarelui. Este indicat să vă asigurați că zona tatuată este acoperită corespunzător; este recomandat să utilizați protecție UV SPF 50+.


Consultant de specialitate prof. dr.  Beata Bergler-Czop.

Află mai multe

Locul tatuat prezintă prurit (mâncărime la locul tatuajului)

Locul tatuat prezintă prurit (mâncărime la locul tatuajului)

Unul dintre cele mai frecvente simptome deranjante, care pot să apară după realizarea unui tatuaj este mâncărimea, care este normală în zona recent tatuată și care persistă pe tot parcursul procesului de regenerare a pielii. Care sunt cauzele pruritului cauzat de tatuaj și cum să ameliorați disconfortul?

Află mai multe
Cât de dureroasă este tatuarea? Descoperiți locuri mai puțin dureroase

Cât de dureroasă este tatuarea? Descoperiți locuri mai puțin dureroase

Cât de mult doare să ai un tatuaj? Toleranța la durere este subiectivă? Cunoașteți factorii care influențează senzația de durere și aflați care sunt locurile mai puțin dureroase ale corpului.

Află mai multe
Cheloizii și tatuajele

Cheloizii și tatuajele

Cicatricele hipertrofice și cheloizii sunt cele mai neplăcute și dificil de rezolvat situații care pot apărea după realizarea unui tatuaj. Ce sunt cheloizii și cum îi recunoaștem?

Află mai multe
Cum îngrijim tatuajul?

Cum îngrijim tatuajul?

Îngrijirea unui tatuaj necesită o atenție deosebită. Cum îngrijim un tatuaj recent fși unul peste care a trecut mai mult timp?

Află mai multe
Rănirea locului tatuat

Rănirea locului tatuat

Se poate ca rănirea locului tatuat să fie îngrijită în mod similar cu o rană obișnuită a pielii? Aflați mai multe despre factorii care contribuie la formarea cicatricelor vizibile.

Află mai multe
Cum putem preveni formarea crustelor în zona tatuată?

Cum putem preveni formarea crustelor în zona tatuată?

De ce apar crustele pe tatuaje și cum ar trebui îngrijite? Aflați care sunt greșelile care trebuie evitate.

Află mai multe
Decolorarea tatuajului: cum o putem evita?

Decolorarea tatuajului: cum o putem evita?

Știi de ce se estompează culorile unui tatuaj? Află care sunt cauzele decolorării și cum putem preveni pierderea culorii!

Află mai multe