Păstrarea unui jurnal de piele sănătoasă

Dacă suferiți de eczemă sau alte afecțiuni ale pielii cum ar fi piele sensibilă, acnee sau iritații, este posibil să știți care sunt factorii care pot declanșa o erupție - de exemplu, expunerea exagerată la soare, săpunuri iritante, diferite alimente sau chiar o zi plină de stres. Când este vorba de eczeme în mod specific, știința ne spune că o serie de factori de mediu, în plus față de cei genetici, incluzând factori iritanți și alergici, pot provoca debutul sau agravarea acestora.

persoană scrie într-o agendă

Ținând cont de numărul mare de aspecte ale vieții noastre de zi cu zi care pot declanșa și agrava afecțiunile pielii, păstrarea unui jurnal al pielii vă poate ajuta să monitorizați factorii care vă afectează pielea și propria persoană. Un jurnal al pielii vă poate ajuta, de asemenea, să vă amintiți să mențineți obiceiurile utile.

Rețineți faptul că jurnalul pielii nu înlocuiește un diagnostic medical. Adresați-vă unui specialist în domeniul sănătății dacă vă îngrijorează starea pielii dvs. sau dacă vă afectează viața de zi cu zi și, de asemenea, înainte de a efectua modificări semnificative ale obiceiurilor zilnice (de exemplu excluderea unor alimente din dietă).

Jurnalul personal al pielii

Ca orice jurnal, pentru a vă menține motivația de a scrie în fiecare zi, trebuie să găsiți o modalitate potrivită pentru dvs. de a înregistra informații. Acest lucru ar putea însemna consemnarea de notițe înainte de a merge la culcare sau actualizarea jurnalului în timpul zilei, chiar și într-un jurnal pe foi de hârtie și nu note scrise pe telefon. Oricum ați alege să păstrați jurnalul, trebuie să monitorizați starea pielii dvs. și lucrurile care s-au întâmplat în timpul zilei, despre care credeți că v-ar putea afecta pielea.

femeie se spală pe față

Diferiți factori care pot afecta pielea

În continuare sunt menționați anumiți factori pe care ați putea să îi luați în considerare în jurnalul dvs., dar s-ar putea să existe și alții pe care să doriți să îi includeți.

Factori iritanți

Factorii iritanți fizici și chimici pot reprezenta elemente majore ce determină eczeme și alte afecțiuni ale pielii. Monitorizați ce puneți pe piele sau ce intră în contact cu pielea dvs. pentru a vă ajuta să identificați acești factori declanșatori. Mai jos sunt date câteva exemple de factori de monitorizat:

 • Periile de machiaj plus alte produse destinate a fi utilizate pe piele
 • Amintiți-vă să spălați delicat periile de machiaj în mod regulat și să respectați recomandările cu privire la înlocuirea produselor de machiaj (de exemplu ar trebui să înlocuiți rimelul la fiecare 3 luni)
 • Produsele pentru îngrijirea pielii, cum ar fi creme de față, mâini sau de corp care pot conține factori iritanți
 • Produsele pentru păr, care pot, de asemenea, să irite fața
 • Parfumurile
 • Săpunurile și loțiunile de spălare a corpului, în special cele care sunt foarte parfumate
 • Detergenții de haine și/sau produsele de curățare din locuință
 • Îmbrăcămintea, acordând atenție diferitelor tipuri de țesături
 • Se recomandă, de asemenea, să țineți evidența produselor pe care le puteți aplica pe piele pentru a vă ajuta în cazul unei iritații sau a unei erupții, inclusiv când și cât de frecvent utilizați aceste produse

 

Alimente

femeie și bărbat mănâncă împreună afară

Diferite alimente pot provoca erupții eczematoase sau alte simptome, fie le pot accentua, atât la copii, cât și la adulți. Monitorizați care sunt alimentele pe care le consumați și dacă aveți reacții cutanate, tipul acestora - manifestările clinice pot apărea la persoanele care suferă de eczemă într-un interval de ore până la zile după ingerarea anumitor alimente.

La fel ca pentru oricine, consumul de alimente sănătoase în general este important pentru sănătate și bunăstare în ansamblu. Vă puteți adresa unui specialist în domeniul sănătății sau chiar unui dietetician pentru recomandări personalizate, iar în continuare vă prezentăm câteva recomandări generale:

 • Mâncați multe fructe și legume - Organizația Mondială a Sănătății recomandă consumul a minimum 400g de fructe și legume pe zi, acestea fiind o excelentă sursă de fibre alimentare, vitamine și minerale și putând ajuta la prevenirea bolilor cronice, precum unele afecțiuni cardiace și cancere
 • Mențineți-vă hidratați - se recomandă adulților să bea zilnic cel puțin 6-8 pahare de apă (sau alte băuturi nealcoolice)

Înainte de a alege să eliminați anumite alimente din dieta dvs., trebuie să discutați cu un specialist în domeniul sănătății, cu un alergolog spre exemplu, care vă poate ajuta prin stabilirea unui diagnostic formal și prin recomandări despre cum să procedați. Este important să fiți conștienți de faptul că alimentele nu afectează toate persoanele care suferă de eczeme sau alte afecțiuni ale pielii, iar modificările dietei care nu se bazează pe un diagnostic formal pot duce la probleme și mai grave.

Știați că zahărul nu este un factor agravant pentru eczemă?

 

Stres

Rutina de spălare

Stresul vă poate afecta pielea iar monitorizarea factorilor care declanșează stresul și a perioadelor de stres din viața dvs. vă poate indica modul în care aceste corelații vă afectaează în mod individual și vă poate ajuta să învățați cum să faceți față. Faceți clic aici pentru a afla mai multe despre stres și eczemă.

În mod logic, rutina de spălare - felul în care vă îngrijiți pielea - poate contribui la apariția diferitelor iritații ale pielii. Este util să știți dacă modificările din obiceiurile dvs. de spălare au un anumit efect asupra pielii dvs., iar în acest caz, un jurnal al pielii vă poate ajuta să mențineți obiceiurile bune. Unele lucruri de urmărit includ:

 • Frecvența cu care faceți duș, baie sau vă spălați fața are efect asupra iritației pielii?
 • Există săpunuri sau produse emoliente care vă ajută sau vă afectează pielea?
 • Obiceiurile dvs. când faceți duș sau baie sunt corecte, de exemplu vă spălați cu apă caldă și nu fierbinte și vă uscați pielea prin tamponare?
 • Cât de des atingeți sau scărpinați pielea iritată de pe corp sau față? Dacă încercați să nu faceți acest lucru, observați o diferență?

Rețineți faptul că păstrarea unui jurnal al pielii nu înlocuiește un diagnostic stabilit de un specialist în domeniul sănătății, dar vă poate ajuta să aflați mai multe despre afecțiunile pielii dvs. și să începeți le gestionați independent.